העיר הסמויה מן העין

סדרת סיורי חורף במגדל דוד
המוזיאון המארח

העיר הסמויה מן העין


 


סדרת סיורי חורף בירושלים
ימי שישי בחודשים ינואר-פברואר-מרץ בשעה 10:00
מוזיאון מגדל דוד פותח שער אל ירושלים שלא הכרתם בסדרת סיורי חורף ירושלמי.
אתריה וסיפוריה הנסתרים של העיר מתובלים בטעמי סחלב חם, תה עם נענע וקפה עם הל.
'ביס מירושלים' – כל סיור כולל טעימה ירושלמית חמה.

16.1
אורחים לרגע – בתי המלון החדשים
בתי אשל- בתי המלון של המאה העשרים ואחת בירושלים מהווים מוקד אדריכלי, עיצובי, תרבותי ואומנותי בעיר. בשנים האחרונות נבנו ברחבי העיר בתי מלון בעלי קונספט תרבותי-תיירותי קוסמופוליטי. בסיור נבקר בכמה מבתי המלון החדשים והפחות מוכרים בינהם – מלון נוטרדם דה ג'רוזלם, בית הארחה של מסדר הרוזרי, מלון ארתור ומלון המלך דוד. בין לבין נכיר כמה מבעלי המלאכות העתיקות באיזור ונזכה לטעימה מהמטבח הירושלמי. בחלק מהמלונות נצפה מבחוץ ובחלק נבקר בתוך המלון עצמו.
מדריך: עודד אמיתי


23.1
בעקבות עדת הפרסים בירושלים
היכן היה הפרלמנט הפרסי השכונתי? מי הסוחר הוותיק בשוק מחנה יהודה? על מי נאמר ברכת תחיית המתים שנה לאחר מותו? מדוע יהודי בושהיר אכלו דגים במקום בשר? כל זה ועוד בסיור ייחודי, בשכונת נחלאות ובשוק מחנה יהודה בעקבות יהודי פרס בירושלים. הסיור כולל כניסה לבתי הכנסת, ביקור בשוק מחנה יהודה וטעימת אורז וגונדי.
מדריך: טל חניה


30.1
ללכת בין הטיפות – מים וירושלים
המים הם מקור חיים והבריאות, יסוד וערובה לאיכות חיים בכלל ובירושלים בפרט, בשל מיקומה והמבנה הטופוגרפי שלה, מאז ומתמיד היו המים נושא מורכב מאתגר ומאיים על החיים בעיר, בכל תקופה בעיר סומנו אמצעים ואופנים שונים להתמודדות עם האתגר – אספקת ושמירת איכות המים לתושביה: אגירת מי גשמים, הובלה ,אמות מים ,ניקוז ומערכות אספקה מתקדמות לזמנן, במסגרת התערוכה ירושלים גיליון רפואי מוצע סיור חוויתי חדש ההולך בין הטיפות: בריכות האגירה – הסולטאן או המלך? הבורות בחפיר המצודה – האם הבור מתמלא מחולייתו? בין מקוואות ותעלות, וסביבות המצודה – בריכה גדולה, אמת מים היורדת אל מתחת שער יפו ואנו בעקבותיה – אל הרחוב הביזנטי אל בעלי המלאכה והפסיפסים ובית המרחץ הגדול….וסיפור על כוס אחת של מים במצור על העיר. הסיור כולל ביקור בחפיר המצודה ובחפירות החדשות והממצאים שהתגלו מתחת לשער יפו.
מדריכה: רחל כהן


6.2
דור של תימהון – סיור בעקבות חייו ופועלו של הרב קוק בירושלים
בסיור זה נצא למסע אל מקורות הציונות הדתית בארץ ישראל. הרב אברהם יצחק הכהן קוק נחשב כיום לאחת הדמויות המשפיעות ביותר על דמותה של מדינת ישראל בימינו, קל וחומר על הפוליטיקה העכשווית כאן. האיש ששימש כרב הראשי האשכנזי הראשון בארץ ישראל והיה פוסק, מקובל והוגה דעות, הוא שהניח את המסד לציונות הדתית המודרנית ואישיותו נערצת על המונים עד עצם היום הזה. בסיורנו בעקבות הרב קוק נבקר בתחנות הירושלמיות העיקריות בחייו, החל מהישיבה שאותה הקים בבית דוד (ומקום משכנה כיום, בקרית משה) וכלה בבתי תלמידיו הבולטים ביותר, במקומות הרלוונטיים ליחסיו עם התנועה הציונית המתחזקת, עם נביא השפה העברית אליעזר בן יהודה ועם נושאים שבהם היה מעורב אישית, החל ממסע הרבנים למושבות החקלאיות וכלה בפסיקותיו בנושא שמיטת האדמות.
מדריך: אורי קציר


13.2
פנתרים על הקו – סיור בשכונת מוסררה
סיור בעקבות תנועת הפנתרים השחורים והחיים לאורך "הקו העירוני" שחצה את ירושלים במשך 91 שנה. את הסיור נקדיש לסיפורה של תנועת המחאה החברתית הראשונה בישראל – הפנתרים השחורים, אשר הקימו בני הדור השני של עולי מרוקו בירושלים, זאת לאור ההזנחה והקיפוח שמהם סבלו כקהילה אשר נזרקה אל מיקום המגורים המסוכן ביותר בארץ באותן השנים, ננסה להבין מה הוביל להתפתחותה של התנועה ברקע ההיסטורי סוציולוגי גיאוגרפי. הסיור כולל מפגש מיוחד עם אחד מחברי תנועת הפנתרים השחורים.
מדריך: יונתן לוקימסון


20.2
עושרה של האבן- סיור בשכונת טלביה
"הצבע הירוק של העצים הוא בעיקר, נמזג באבן ללא פגם" (יהודה האזרחי)
בסיור בשכונת טלביה, נכיר את הבתים המפוארים הנחבאים בסבך הצמחייה, על תהפוכות ההיסטוריה והשפעתן על הבתים, התושבים וגלגולי השמות שהשכונה עברה. נבקר במתחם אבן מוקף חומה גבוהה שהותיר פחד ומסתורין אצל דורות בירושלים, אך לא עוד "בית המצורעים" "מתחם הנסן" שומר והפך למרכז תרבות ומולטימדיה. בעזרת הטלפון החכם נדגים איך מולטימדיה משולבת באומנות. כשבגינה שהייתה גאוות המקום מבצבצות רקפות בין האבני הטרסות ובורות המים הנטושים. נסיים על גג שהפך לגלריה עם ספור מיוחד, יצירות אומנות בהשראת ארכיאולוגית ואומנית קשישה מלאת תכניות לעתיד.
מדריכה: אורלי בן משה


27.2
סודות מן החומה
חומת העיר העתיקה של ירושלים היא מונומנט נפלא שמושך את תשומת לב המסיירים בעיר כבר כמעט 500 שנה. אין הרבה מקומות בעולם, ובטח בישראל, שאפשר לראות בהם חומת עיר ברמת שימור כל כך גבוהה. אך מה שלא כולם יודעים, היא העובדה שעל החומה, לידה, ומתחתיה מסתתרים אוצרות ארכיאולוגיים, כתובות, סימנים וסודות נסתרים. במהלך הסיור ננסה לענות על השאלות – מהו מסדר סנט לזרוס? למה ישב לגיון רומאי שלם בירושלים? מהו בנצ'מרק? ומה הוא עושה על חומות העיר? מדוע מסתתר בית מרחץ ביזנטי מתחת לרחבת שער יפו? מדוע ניסו לפוצץ את חומות העיר במלחמת העצמאות? זאת ועוד, בסיור מרתק שיחשוף את הסודות שעולים מן החומה.
מדריך: ארז ברטמן


6.3 שושן פורים
אל תקרא לי שחור – סיור צבעוני בשכונת מאה שערים וסביבותיה
תחפושות ומשלוחי מנות בחברה החרדית הירושלמית. הסיור עוסק בהיסטוריה של פורים ביהדות, ביחס החברה החרדית לחג, בסוג התחפושות המקובל. מומלץ להביא מצלמה. יש לבוא בלשוב צנוע.
מדריך: ישראל גולדמן


13.3
אל עמק הרפאים
נוצרים-גרמנים בעלי חזון, ערבים שרצו באיכות חיים ועולים חדשים שעלו עם קום המדינה היו תושבי המושבה הגרמנית לאורך השנים. יהודה עמיחי, דן בן-אמוץ, חנוך ברטוב ועוד רבים אחרים סיפרו על השכונה שגרו בה. נשמע מה כתבו, נראה את הבתים היפים שנבנו בעבר ומה קורה בשכונה היום. בסיום – נפתח שער לגן נעול…
מדריכה: נורית בזל


20.3
נוֹבִי ִירוּסָליִם – אל מגרש הרוסים בלב העיר
הסיור נוגע בימיה הראשונים של ירושלים שמחוץ לחומות ועוסק באחד המתחמים המרשימים והססגוניים שנבנו בעיר ע"י המעצמות במאה ה-19 והוא מגרש הרוסים. במתחם פינות מוכרות יותר ומוכרות פחות ואנחנו נספר את הסיפורים שמאחוריהן: החדירה הרוסית לעיר הקודש וסיפורי הצליינים הרוסים מבני האצולה ועד הכפריים ופשוטי העם; נבקר בפטריארכיה המוסקבאית בירושלים ובקתדרלת השילוש הקדוש; נכיר את סיפור האהבה בין נסיך לבית רומנוב לנסיכה מבית המלוכה האנגלי; נפגוש את גיבורי הספר ""משהו לרוץ אתו"" ואנשי הבולשת הבריטית; נזכר בכמה מהאירועים המסעירים ביותר מתקופת המנדט הקשורים למתחם; נשמע על "עסקת התפוזים" ועל עסקאות נדל"ן מודרניות שבזכותם עלה מגרש הרוסים לכותרות; נגלה מה עלה בגורלו של אחד המבנים היפים ביותר של עירנו ובגורלו של הגן האינטימי שהיה חבוי בחצרו הפנימית עם החזרתם לממשלת רוסיה; נכנס אל חצר סרגיי המתחדשת ונראה מה מסתתר היום מאחורי הגדרות של אתר בנייה.
מדריכה: אולגה ברקון


27.3
ארמנים בירושלים
סיור לציון 100 שנים לרצח העם הארמני, (מקובל לציין את תחילת רצח העם הארמני ב-24 באפריל 1915, עת עצרה ממשלת הטורקים הצעירים כ-250 משכילים ומנהיגים ארמנים באיסטנבול) נסייר יחד כדי להכיר מקרוב את סיפורו של העם הארמני, נלמד מהו הקשר ההיסטורי בין הארמנים לדת הנוצרית, בין הארמנים לירושלים, ונבקר בבתי מלאכה לקרמיקה ארמנית. נלמד מילים בסיסיות בארמנית ונכיר מיעוט שהמסלול ההיסטורי שעבר דומה במובנים רבים להיסטוריה של העם היהודי. נדון גם ברצח העם הארמני ובמדינות בעולם המכירות בו ונדבר על עמדתה של ישראל בנושא ומדוע.
מדריך: אורן ציטו


מחיר: מבוגר 95 ₪, א.ותיק/סטודנט 90 ₪
מרכז הזמנות: 2884*