ירושלים: גיליון רפואי

דברי ימי העיר בראי הרפואה והאמונה
המוזיאון המארח

 


התערוכה החדשה פורשת את הגיליון הרפואי של ירושלים המציג סיפור את אלפי שנותיה של העיר הקדושה בנתיב אבני הדרך של הרפואה, ברצף ששלובים בו חולי ומגפה ומנגד ריפוי בנס ומבחן האמונה – שבט וחסד, תמציתם של החיים רבי הרבדים והניגודים בעיר הקודש. התערוכה היא מבט רחב ומקורי אל נושא הרפואה, המגלם בחובו את הסיפור האנושי במאבקו לחיים בריאים, בהקשרו המקומי הייחודי והמבקר בה עובר בין תקופות, אירועים ומוצגים ייחודיים שחלקם נחשפים בפעם הראשונה לציבור הרחב.


 


קדושתה של ירושלים ומעמדה המיוחד ביהדות, בנצרות ובאסלאם כרוכים בדברי ימיה של העיר. בשעריה עמדו שליטים וצבאות, בחוצותיה התנבאו נביאים וכוהני דת קיימו בה את פולחנם. תושביה ומבקריה הם בני דתות, תרבויות ועמים שונים, ורבים נושאים אליה את עיניהם. אירועים שהתרחשו בירושלים נשאו בכל תקופה משמעויות מיוחדות ופרשנויות אין ספור. מראה העיר הארצית ומנגד הכמיהה אל העיר השמימית משתנים בעיני המתבונן, כל אחד על פי דרכו ועל פי אמונתו.


מאז ומתמיד נדרשו שליטי העיר למצוא מרפא לתושביה ולעולי רגל הבאים מרחוק. בעיר אשר ידעה מאבקי שלטון וכיבושים אכזריים, התקיימו שיתופי פעולה חוצי גבולות, חוצי אמונות ודתות, אשר התמצו כולם לטובת המצאת רפואות ורקיחת תרופות פלא. הרפואה הישראלית המתקדמת, על כל הישגיה המרשימים, החלה את דרכה בין חומותיה של העיר העתיקה של ירושלים, לפני כמאה וחמישים שנה. בתי החולים הראשונים שנוסדו בעיר העתיקה ולאחר מכן מחוץ לחומות, ובעיקר הפולמוסים הדתיים ביניהם, היוו את תשתית הידע והניסיון לרופאים ולרופאות אשר חינכו בארץ דורות של רופאים מסורים ומצטיינים.


 


בתערוכה, המתפרשת ממגדל פצאל דרך גינת התבלינים ועד האולם הצלבני, מוצגים פרקים בהיסטוריה של העיר: התרופות שהומצאו לראשונה בעיר (הבלזם) ודימויים רפואיים נדירים. פרשיות לא מוכרות ומוצגים מפתיעים מבתי החולים הראשונים שהוקמו בעיר ובהם ארכיונים הנחשפים לאור בפעם הראשונה ומספרים את סיפורה של ירושלים מזווית שטרם נודעה ובהם חפצים, תעודות, תמונות ופריטים שהגיעו במיוחד מחו"ל. לצד אלו מוצג ארון התרופות הירושלמי מימי התנ"ך ועד ימינו, שמציג תרופות מסורתיות, כלי רפואה שהושאלו מחדרי חדרים של מנזרים ירושלמיים וחפצים ייחודיים מאוספים פרטיים וירושות שעוברות במשפחות ותיקות מזה מאות שנים. מכשיר הרנטגן הראשון שהגיע לירושלים, ערכות רפואה צבאיות, מרשמים לאורך התקופות, שלטי בתי רופאים עתיקים, מחברות טיפולים נדירות ועוד, הם רק חלק מהאביזרים והמסמכים שיחשפו לראשונה בתערוכה.


 


אוצרת: ד"ר נירית שלו-כליפא