"ליגה טרזין"/ LIGA TEREZIN

גמר גביע אירופה - בים ליגה טרזין (1934) לליגת האלופות (2013)

 

ליגה טרזין

בספטמבר 2006 נסעתי לפראג, צ'כיה. ביקרתי ברובע היהודי, עליתי לקברו של קפקא והחלטתי לנסוע לגטו טרזיינשטאט. נסעתי באוטובוס מקומי כשעה וחצי והגעתי למתחם מבצרי טרזין. בתקופת השואה שימש המבצר הגדול כגטו טרזיינשטאט ובמבצר הקטן שכן בית כלא. לאחר צילום האתרים המרכזיים בגטו וביקור במוזיאון המקומי החלטתי לצאת אל מחוץ לחומת המבצר / גטו. הדבר הראשון שנגלה לעיני היה מגרש הכדורגל המקומי של "סוקול טרזין" קבוצת החובבים העכשווית של הישוב טרזין. המגרש הזכיר לי מייד את מגרש הכדורגל בו שיחקתי בילדותי בקיבוץ.                                  

לפתע ראיתי בצד המגרש בתוך צריף מעלה אדים זוג נשים מבוגרות המכבסות את מדי קבוצת הכדורגל המקומית – חולצות, מכנסיים, גרביים. התקרבתי אליהן כשהחלו לתלות את הכביסה לייבוש על החבל שנקשר בצידו האחד לחומת הגטו –  צבע החולצות האדום היה כצבע החולצות של קבוצתי הפועל גבע. ביקשתי רשות וצילמתי 12 "פריימים" וידעתי שיש לי משהו שמסמל את שואת יהודי אירופה בדרך אחרת. היו שם את כל הרכיבים – חומת גטו, חולצות אדומות עליהן הכיתוב Terezin   ופרסומת חסות של חברת הספורט הגרמנית adidas  ובתווך רצף המספרים של חולצות הכדורגל. התשלילים נחו על המדף כשנתיים.

לפני כשמונה חודשים במסגרת הכנות לתערוכה שידעתי שתעסוק בכדורגל פניתי לבית טרזין בגבעת חיים איחוד. רק אז גיליתי שבגטו טרזיינשטאט פעלה ליגה של כדורגל במשך שלוש שנים (1942- 1944). התערוכה קיבלה תפנית והפכה לפרויקט שחזור ליגה טרזין. התחלתי לחקור את הנושא ולראות האם ניתן לחבר הווה לעבר.

בליגת הכדורגל שפעלה בגטו שיחקו אסיריו היהודים. בליגה שיחקו קבוצות בעלות שמות כגון "הגיבור", "ספרטה", "בוהמיה" ו"פראג" אשר ייצגו אגודות ספורט יהודיות ומקומות יישוב מהן הגיעו האסירים, אך מרבית קבוצות הליגה נקראו על שם מקומות העבודה בה עבדו האסירים בגטו ובהם: "אגף התובלה", "לשכת הנוער", "מחסן הביגוד", "מרכז העבודה", "הטבחים", "הקצבים", "החשמלאים", "הגננים" "המרפאה" ועוד. לצד הליגה המרכזית שיחקו בין חומות הגטו גם בליגת חובבים ובליגת ילדים ונוער.

המגרש המרכזי בגטו היה בחצר הפנימית של קסרקטין "דרזדן" ובו נערכו המשחקים ביום א' אחר הצהרים בקבוצות בנות שבעה שחקנים שזכו לעידוד נלהב של אלפים מאסירי הגטו. המשחקים וההווי  תועדו בעיתוני  הילדים והנוער בגטו כמשחקי ליגה לכל דבר, עם תיאורי הבקעת שערים, החמצות, הרכבים, תוצאות וטבלאות. אחד המשחקים האחרונים בליגה תועד על ידי הגרמנים והיה לחלק מסרט תעמולה שיזמו הנאצים על גטו טרזיינשטאט. במהלך השנים השתנו פני הקבוצות, לעיתים ממשחק למשחק, מאחר ורבים נשלחו בטרנספורטים למחנה ההשמדה אושוויץ – בירקנאו.

לפני כשבוע ערכתי ביקור במשרדי מועדון הכדורגל מכבי תל אביב, במהלכו קיבלתי כתשורה את הספר המתעד את 100 שנות קיומו של המועדון. בעיוני בספר גיליתי את הפסקה הבאה: " ... ב 1942, לאות הזדהות עם יהודי אירופה שאולצו לענוד טלאי צהוב הוחלט בהנהלת המועדון להפוך את צבע חולצות הקבוצה מכחול – לבן לצהוב..." – הוא צבע המועדון עד היום הזה.

 

גיא רז, אפריל 2009