בין ההר לים- סיפורה של חיפה

תערוכת קבע
המוזיאון המארח

 

אוצרת: קרן בן הלל

התערוכה "בין ההר לים" פותחת שער להיכרות עם העיר חיפה בעבר ובהווה. לעיר המודרנית שבה אתם מבקרים יש עבר עתיק יומין. התיישבות הקבע על הר הכרמל החלה עוד בתקופה הפרהיסטורית, בעת שהאדם הקדמון בחר להתיישב בכרמל. במהלך ההיסטוריה, מהמאה התשעית לפני הספירה ואילך, התקיימה התיישבות רציפה במרחב הצפוני של ההר.

אתרים ארכיאולוגיים רבים - במערות הכרמל, בתִלים לאורך החוף, וכן באתרי חפירות מתחת לפני הים - מעידים על חשיבות המרחב הגיאוגרפי המחבר בין הר הכרמל, המפרץ והים. לאזור יש יתרונות רבים שמשכו את האדם מימי קדם: הים חשוב עבור התעבורה, המסחר והדיג, ואילו ההר מציע הגנה ועמדת תצפית גבוהה, משמש תמרור טבעי בולט לניווט חופי, וכן מספק אבן לחציבה, מקורות מים ומזון.


במשך הדורות התגוררו במרחב זה בני דתות שונות, שהתפלגו לעדות, לכתות ולכיתות שונות, וכן בני לאומים מארצות רחוקות יותר, אשר נציגותם כאן מעידה על חשיבותו של מרחב זה לסחר הבינלאומי. כך התגבש אופייה הפלורליסטי של ההתיישבות באזור, כמצע להקמתה של העיר המודרנית הקוסמופוליטית.

התערוכה פורשׂת בפני המבקרים מבוא להתהוותה של חיפה המודרנית. מרכיבי התצוגה - המוצגים, המידע המוקרן וציר הזמן - מספרים את סיפורה של העיר דרך שלוש תקופות מרכזיות בתולדותיה: בתקופה העות'מאנית, בימי המנדט הבריטי, ולאחר הקמתה של מדינת ישראל.

המוצגים והדימויים מתארים את ההיסטוריה של העיר מתקופות ומנקודות מבט שונות. הדימויים שנשמרו לפני קום מדינת ישראל מתארים את חיפה כעיר מעורבת, ערבית ויהודית, ומנקודות מבט חיצוניות - אוריינטליסטית וקולוניאליסטית; הם משקפים את השאיפות האימפריאליסטיות של המעצמות והאומות הזרות בהתייחסן לאזור. לאחר קום המדינה חיפה מתוארת כעיר מעורבת יהודית-ערבית וכעיר מודרנית ותעשייתית.

 

המוצגים מבטאים את התרבות החומרית של התושבים המקומיים ואת העושר התרבותי של חייהם. הם מעידים על ייחודה של חיפה כעיר רב-תרבותית, רב-לאומית, רב-דתית וכמרכז תעשייה, תעבורה ומסחר, ועל גלגוליה של התרבות החומרית והטכנולוגית שעמדה לרשות תושבי האזור - ממלאכה וייצור ידני עד לתעשייה המודרנית.