תגידי, זה אמנות?

100 שנה לדאדא באמנות הישראלית העכשווית
המוזיאון המארח

ב-5 בפברואר 1916 נפתח בסמטת שפיגלגסה 1 בציריך, שווייץ, קברט ספרותי בשם קברט וולטר. היוזם היה המשורר והוגה הדעות הגרמני הוגו באל, שאליו הצטרפו אמי הנינגס, הנס ארפ, ריכרד הילזנבק, טריסטן צארה ומרסל ינקו, ויחד ייסדו תנועת אמנים עולמית ששינתה את פני האמנות המודרנית.
המופעים בקברט, שלוו לרוב בהתגרות בוטה בקהל, היו קריאת התיגר של הדאדאיסטים על ערכי התרבות המערבית, למרד כנגדם ולרמיסתם, בצלה של המלחמה הגדולה המשתוללת באירופה. הם יצאו באומץ וביסודיות לקעקע את יסודות האסתטיקה המסורתית של הציור והפיסול, את הלוגיקה של השפה והספרות, ואת המרקם הקלסי של המוסיקה. קברט וולטר פעל רק שישה חודשים, אולם הזרעים שנזרעו בו פרחו במרכזים רבים בעולם, והם ניכרים באמנות במשך מאה השנים שחלפו.

 

תערוכה זו סוקרת את האלמנטים הדאדאיסטים ביצירה הישראלית העכשווית. 12 אוצרים הוזמנו לבחון את עקרונות היסוד של התנועה ולהביא אמן או קבוצת אמנים המייצגת לדעתם את רוח אותו עיקרון דאדאיסטי.

 

בנושא קולאז' ואסמבלאז' בחרה האוצרת ניצן שובל-אבירי את האמנים: ענבל הופמן, גלעד כהנא, נחמה לבנדל, רות נועם, הגר ניסימוב, גיא קריידן, אבינועם שטרנהיים.

בנושא פוטומונטאז', בחרה האוצרת אירנה גורדון את האמן ניר דבוראי.

בנושא פרפורמנס, בחר האוצר יובל מסקין את האמן חוני המעגל.

בנושא ביטול צורות קיימות, בחר האוצר עודד קוטלר את חברי קבוצת תו.

בנושא אבסורד, בחרה האוצרת רעיה זומר-טל את האמנים: אדר גולדפרב, נועה לשם-גרדוס, פבל צנבחט ואיגור קפלונוביץ, תמר שפר, אבנר שר.

בנושא מקריות, בחרה האוצרת אביטל כץ את האמנים: כרמית ויצמן, בנדטה פדונה, איגור קפלונוביץ.

בנושא מחאה פוליטית אנטי מלחמתית, בחר האוצר יצחק גבר את האמנים: נטלי כהן וקסברג, איריס חבר, שוני ריבנאי.

בנושא ערעור על הסדר הקיים, בחרה האוצרת הגר בריל את האמן Dede.

בנושא כתב ושירה בדאדא, בחרה האוצרת רינה גנוסוב את האמנים: אברהם אילת, ניצן מינץ, רוני סומק.

בנושא מחול דאדא, בחרה האוצרת נורית טל-טנא את האמנית רנה שינפלד.

בנושא רדי-מייד, בחרה האוצרת ורה פלפול את האמנים: אריה ברקוביץ, ליזה גרוס, שחר טוכנר, דבורה מורג, דורון פולק, איתי רון גלבע, קרן כץ ודן אלון.

ולבסוף, בנושא מחאה חברתית, מזמין האוצר דן חמיצר 100 מתושבי עין הוד ל"הפגנה אמנותית" ראשונה בעולם: "עגל זהב על מגש הכסף – החלום ושברו".

 

בפתיחה ובמהלך התערוכה יתקיימו מופעים ומיצגים.